ילדים רבים מתמודדים עם חרדות במהלך תקופת הילדות, בין אם מדובר בחרדה ברמה נמוכה ובין אם מדובר בחרדה שמובילה להתקפי חרדה שבאים לידי ביטוי מבחינה פיזית (כמו דפיקות לב, רעידות וכו'). חרדה בקרב ילדים היא דבר די נפוץ, כשיש כמה וכמה רמות שונות של חרדה שאיתן מתמודדים הילדים. אספנו בעבורכם טיפים חיוניים בנושא.
נפש בריאה
נכון, תחום החרדה נוגע לבריאות הנפש, ולמרות שרבים נמנעים מלהודות שהם סובלים – חשוב להבין שיש אנשים רבים, וביניהם ילדים, שמתמודדים עם חרדות. החרדה יכולה להופיע בגילאים שונים, ובשלבי התפתחות שונים, כשכל טיפול חייב להיות מותאם למטופל באופן מושכל ומקצועי. לעיתים, החרדה היא טבעית וניתן להתמודד עמה באופן עצמאי, ולעיתים מדובר בחרדה לא פשוטה, שמחייבת התערבות של רופא מומחה או פסיכיאטר. תוכלו לקרוא עוד באתר חיבורים, ולהרחיב את הידע בנושא.
מתי נדע שיש צורך בהתערבות רפואית?
כאמור, החרדה היא דבר שכיח, ויש לה כמה וכמה רמות. עם זאת, יש חרדות שמחייבות התערבות רפואית, ובייחוד אם מדובר בהתקפי חרדה בעלי סממנים פיזיים שמתרחשים לעיתים קרובות. לתדירות יש חלק חשוב בתהליך, ולו כי יכול מאוד להיות שמדובר במאורע חד פעמי שהלחיץ את הילד. אם מדובר במשהו שחוזר על עצמו לעיתים קרובות ואף מחריף עם הזמן, הרי שייתכן שקיימת בעיה – אל תתעלמו ממנה.
תחילה מומלץ לפנות לרופא משפחה, כשהרופא יפנה אתכם לרופא מומחה או לפסיכיאטר להמשך טיפול ואבחון מדויק. כמו כן, כדאי לשתף את יועצת בית הספר, ולו כדי שהילד יוכל לקבל מענה במהלך שעות בית הספר.
שימו לב לשינויים בהתנהגות של הילד, לרגישות יתר לרעשים, ללחץ בתדירות גבוהה, להיעדר חשק או היעדר תיאבון וכמובן לסממנים דיכאוניים שונים. בחלק מן המקרים, החרדה של הילד עשויה למנוע ממנו לבצע פעולות ופעילויות שונות, ובכך היא עלולה לפגוע באורח החיים התקין והשגרתי שלו. עם זאת, חשוב להבין שיש טיפול לבעיה, בין אם מדובר בטיפול תרופתי ובין אם טיפול קוגניטיבי.
טיפול CBT הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי שעשוי להיות יעיל במיוחד בעבור ילדים, ולו כי הוא מעניק להם את מלוא הכלים להתמודדות עם רגעי החרדה שהם חווים. למרות שמדובר בטיפול קצר יחסית, הוא יכול להשפיע לטווח הארוך. עוד כדאי להכיר את הנשימות, שהרי נשימות נכונות, ארוכות וממוקדות עשויות להרגיע את הילד במהלך החרדה. מלבד זאת כמובן ניתן לקבל טיפול תרופתי, וזאת רק לאחר אישור ואבחנה של רופא.
לסיכום, אם ילדיכם סובל מחרדות, ראשית מוטב שתאבחנו אם מדובר בחרדה טבעית או חרדה קיצונית – כך תוכלו לדעת כיצד לפעול ומה לעשות. אתם לא לבד, יש לא מעט ילדים בארץ שסובלים מחרדה על בסיס קבוע. יש פתרונות להכל.