טיפול בתינוקות אינו דבר קל במיוחד שאתם הורים חדשים אחד הדברים הראשונים שאנחנו נתקלים אצל התינוק שלנו זה שיהוקים.
שיהוקים בקרב תינוקות אינם מחזה נדיר. לא מעט פעמים הם נתקפים בהתקפי שיהוקים, אולם יש להיות מודעים לכך שאין זהו מצב מסוכן וגם התינוק לא סובל מכך. מי שכן סובל הם ההורים…
מה ההבדל בין שיהוק לגיהוק?
לא כל ההורים מצליחים להבחין בין שיהוק לגיהוק. גיהוק הוא מה שאנו מכנים "גרעפס", משמע התינוק מוציא גזים דרך פיו, וכל זה קורה לאחר שהוא אכל. בהשוואה לגיהוק, שיהוק הוא עניין אחר. כאן מדובר בהתכווצותם של כלי הנשימה, והתקף השיהוק יכול להיות קצר או ארוך יותר.
שיהוקים בקרב מבוגרים ובקרב תינוקות
גם מבוגרים משהקים אולם לא מאותן הסיבות. בקרב מבוגרים, שיהוקים יכולים לנבוע מכך שחדר אוויר לקיבתם, כאשר הקיבה היא חומצית, בזמן שאדם אוכל ושותה במהירות רבה, וגם שתיית משקאות חריפים עלולה לגרום לשיהוקים. לעומת זאת, כאשר מדובר בתינוקות, הסיבה העיקרית לאותם שיהוקים נובעת מכך שחודר אוויר למערכת העיכול או לקיבה, וזאת בשל העובדה שהתינוק ינק מהר מידיי. השיהוק הוא מעין התכווצות שלא ניתן לשלוט עליה והיא מלווה בקולות.
כיצד מתמודדים?
תינוקות נוהגים לשהק החל מגילאים צעירים ביותר, עוד בהיותם בני כמה שבועות. ישנם כאלה המשהקים לפחות כמה פעמים כל יום. התינוק עלול להיבהל מהשיהוק, אולם תוך פרק זמן מסוים הוא יתרגל אליו. מכיוון שתינוקות נוהגים לשהק דווקא לאחר שאכלו, בהחלט מומלץ הן בזמן ההנקה והן לאחריה, להרים מידי פעם את התינוק, על מנת שיוכל לגהק ולהוציא את האוויר. והיה ובחרתם להאכיל את תינוקכן עם בקבוק, חשוב לרכוש אחד כזה שאיננו מכניס אוויר בעת שהאם מאכילה את תינוקה. לבסוף, רצוי מידי פעם להחליף את תנוחת התינוק, על מנת למנוע הצטברות אוויר ובכדי לאפשר לו לגהק.
סיבות נוספות לשיהוקים בקרב תינוקות
מחקרים מסוימים הצביעו על כך שתינוקות סובלים משיהוקים בשל סיבות נוספות. מערכת הנשימה שלהם, אינה מפותחת דיה, כמו כן הם לעיתים מתקשים בבליעה. מן הסיבה הזו הם בולעים אוויר בזמן הנשימה ומתחילים לשהק. זאת ועוד, תינוקות עלולים להתחיל לשהק, כאשר הם נתונים למצבי לחץ או התרגשות יתירה, מה שקורה גם בקרב מבוגרים.
האם ניתן לטפל בבעיה?
לא קל למצוא פתרון לבעיית השיהוקים. מה שכן ניתן לעשות הוא להרים מידי פעם את התינוק, להשרות עליו שלווה ורוגע, למנוע מצבי לחץ והתרגשות, ולגרום לכך שהוא יגהק בעת האכלתו. על כל מקרה, שיהוק בקרב תינוקות איננו אמור לעורר חשש בקרב ההורים, לתינוק השיהוק פחות מפריע, ובסופו של דבר יש גם תקווה באופק – באיזשהו שלב הוא יפסיק לשהק. בהחלט לא מומלץ לנקוט בשיטות מסוימות על מנת לגרום לתינוק להפסיק לשהק, ודאי וודאי שלא להלחיצו או להבהילו, אין פתרון אחד בנמצא, וכל ניסיון שגוי עלול לפגוע בתינוק.
שיהוקים גם ברחם
תינוקות אינם משהקים רק לאחר הלידה ובעת האכלה, למעשה הם מתחילים לשהק עוד בזמן שהם גדלים ברחם אמם, ונשים רבות יכולות לחוש בכך. כאשר התינוק גדל ברחם, נשימתו איננה עצמאית, לכן במקרים הללו לא קיים קשר בין השיהוקים למערכת הנשימה.
מתי אמור להתעורר חשש?
במקרים בהם תינוקות משהקים יותר מידיי פעמים במהלך שעות היום, נוטים לפלוט את האוכל, להשתעל ואינם רגועים, בהחלט מומלץ לפנות לרופא ילדים. במקרים בהם התינוק הגיע לגיל שנה ועדיין הוא ממשיך לשהק, גם אז יש לפנות לרופא.
לסיכום
לא מעט תינוקות נוהגים לשהק, בין אם מדובר בשיהוק בזמן האכילה או לאחריה, ולעיתים הם משהקים כך סתם ללא סיבה מיוחדת. ישנם גם תינוקות שהרבו לשהק עוד ברחם אמם, והם ממשיכים עם ההרגל גם לאחר שהגיחו לאוויר העולם… בקרב תינוקות מערכת הנשימה ומערכת הבליעה אינן מסונכרנות עדיין, בזמן שהתינוק בולע אוויר, הוא מתחיל לשהק. לעיתים באמצעות הנקה או אפילו באמצעות הרגלת התינוק למוצץ, ניתן לסייע לו.