על פי החוקים בארץ, לנשים מגיעות אי אילו זכויות לאחר הלידה. זוהי תקופה בה היולדת תירצה לבלות כמה שיותר בחברת תינוקה, להניק אותו, להעניק לו חום אימהי, ומן הסיבה הזו לא מעט נשים גם מעדיפות להאריך את תקופת חופשת הלידה.
מהן זכויות אישה לאחר שילדה?
נשים עובדות
נשים שעבדו, זכאיות לחופשה בת שלושה חודשים. לא רק זאת, לאורך כל התקופה אין רשאי המעסיק של היולדת להעסיקה. כל אישה רשאית להפסיק לעבוד עד כששישה שבועות לפני תאריך הלידה, את הזמן הנותר היא יכולה לנצל לאחר הלידה. בנוסף, על פי אורכה של חופשת הלידה, יכול המעסיק לקבוע את וותק העובד.
האם ניתן להאריך את החופשה?
ישנן נשים אשר במזל טוב יולדות תאומים ובמקרים מסוימים אף מעבר לשני תינוקות. במקרים הללו כל אישה יכולה להאריך את תקופת הלידה בעבור כל תינוק, לתקופה של שבועיים. נשים אשר מאי אילו סיבות נאלצו להתאשפז בבית החולים מעבר לזמן המקובל, גם הן תהיינה זכאיות לימי חופשה נוספים, זאת בהתאם למספר הימים בהם שהתה היולדת בבית החולים. זוהי חופשה בעלת תנאים משלה, ניתן להאריך אותה בחודש. במקרים נוספים, בהם התינוק אושפז למשך תקופה לא קצרה בבית החולים, מעל שלושה חודשים, עוד הארכה תינתן.
מתן דמי לידה
כל אישה שילדה תינוק, תקבל מהמוסד לביטוח לאומי דמי לידה. זאת במקרים בהם עבדה במקום עבודתה לפחות 15 חודשים עוד טרם הלידה. כפי שנאמר, היולדת זכאית לדמי לידה, אך לא רק זאת, על פי החוק, על המעביד להפריש כספים לטובת קופות גמל.
חשוב לציין, נשים שילדו אך לא עבדו לפני כן, אמנם זכאיות לקבל דמי לידה, אולם אינן יכולות באותה העת ליהנות גם מקצבת אבטלה. מהם הסכומים? נשים שילדו ילד ראשון יקבלו דמי לידה על סך 1751 ₪, נשים שילדו את ילדם השני יקבלו 788 ₪, בעבור הילד השלישי הן תקבלנה דמי לידה על סך 525 ₪. במקרים בהם אישה יולדת תאומים היא תקבל מעל 8000 ₪ ובמקרים נדירים יותר, בהן נולדת שלישיה, כל יולדת תקבל 13,136 ₪. סכומים אלה נכונים לשנת 2017.
חזרה לעבודה והנקה
לא מעט הן הנשים שילדו וחזרו לאחר מכן למקום עבודתן כאשר הן עובדות במשרה מלאה. לנשים הללו מותר לעזוב את עבודתן למשך שעה בכל יום בכדי שיוכלו להניק את תינוקן, כל זאת לאורך תקופה של ארבעה חודשים. אין המעסיק רשאי בשל כך להפחית מהשכר החודשי.
חופשה נוספת ללא קבלת תשלום
נשים אשר עבדו לפני הלידה ולפחות למשך תקופה של שנתיים, רשאיות לצאת לחופשה ללא תשלום.
מה באשר לפיטורין ממקום העבודה?
על פי החוק, מעסיק איננו רשאי לפטר עובדת בזמן שהיא נמצאת בחופשת לידה, וגם לאחר שהיא חוזרת לעבוד, זאת בתנאי שחלפו 45 יום. בנוסף, אין המעסיק רשאי לקצר בשעות העבודה, מכיוון שעניין זה עלול להפחית מהסכום ממנו האישה מתפרנסת. זאת ועוד, מעסיקים אינם יכולים לפטר עובדת שלא הייתה יכולה לחזור למקום העבודה, זאת מכיוון שסבלה מבעיות בריאותיות שונות.
לידות בית
ישנן נשים המעדיפות ללדת בביתן הפרטי ולא בבית חולים. מתחילת שנת 2017, נשים אשר ילדו בביתן, ייתכן כי יהיו רשאיות לקבל מענק לידה. על מנת לקבל את הכסף, היולדת נדרשת לפנות למשרד הבריאות, להביא עמה תצהיר הנכתב או על ידי רופא או על ידי מיילדת, המעיד על כך שהיולדת הייתה בריאה בעת הלידה, וכאן העניין עוד לא הסתיים, יש גם להוכיח כי כל הליך הלידה התנהל על פי תנאיו של משרד הבריאות הנוגעים ללידות ביתיות. לאחר הבדיקה, על משרד הבריאות יהיה לעדכן את המוסד לביטוח לאומי.