בדיקת שמיעה לתינוקות

בדיקת שמיעה לתינוקות

 

בדיקות לתינוק הם דבר שבשגרה ובמהלך חודשיו הראשונים יבקר לא פעם בטיפת חלב ואצל רופא ילדים.

לעיתים הורים מבחינים בכך שילדם מגיב לגירויים שונים אולם בעת שקוראים לו בשמו הוא איננו מגיב. במקרים רבים, במיוחד כאשר מדובר בילדים צעירים מאוד, זוהי בעיה שתחלוף מאליה. ילדים בגיל זה עלולים לסבול מהצטברות נוזלים באוזניים מה שעלול לפגוע בשמיעתם, אולם במקרים אחרים הדבר מצריך בירור לעומק. ככל שמאתרים את הבעיה מוקדם יותר, כך הסיכויים לשיפור המצב גדלים.

בדיקת שמיעה לאחר הלידה

לאחר הלידה, בתי החולים מבצעים בדיקת שמיעה לתינוקות. בדיקות אלה אולי מהימנות בזמן אמת, אולם אין הן מבטיחות כי לא ייתכנו בעיות שמיעה בעתיד, כלומר אין כאן שום אינדיקציה מובהקת. בעיות שמיעה בקרב תינוקות, יכולות להתפתח בשלבים מאוחרים יותר, לא חייבים להיוולד עם לקות שמיעה, וישנן בדיקות הנערכות בבתי החולים, כאשר הן כלל אינן מדויקות.

כל הורה שחושד בכך שילדו איננו שומע טוב או שאיננו מגיב כנדרש וכמצופה כאשר מדברים אליו וקוראים בשמו, רצוי ביותר לערוך לו בדיקת שמיעה, כל זאת על מנת לאבחן באם אכן קיימת בעיה, ואם כן, לטפל בה כמה שיותר מהר.

איך בודקים שמיעה של תינוק?

תינוקות המגיבים כפי שהוזכר בראשית המאמר, רצוי ביותר שיעברו בדיקת שמיעה, כל זאת בכדי לאבחן האם באמת קיימת בעיה, או שלא. אין זה כה פשוט לערוך בדיקת שמיעה לתינוקות. לרוב היא מתבצעת כאשר הם בני כמה שבועות, מושמעים להם צלילים, ובזמן זה בודקים את תגובותיו של התינוק. מאוחר יותר, כאשר הוא מגיע לגיל שנה, ניתן לבצע את בדיקת השמיעה בצורה שונה. התינוק מוכנס לחדר שכולו אטום וברקע מושמעים צלילים הנובעים מרמקולים, הן בצד ימין והן בצד שמאל. בדרך זו ניתן לבחון את התגובות, והאם הילד מפנה את פניו לכיוון הקול.

בדיקת שמיעה בקרב ילדים בוגרים יותר

כאשר הילד הוא בוגר יותר והגיע לגיל שנתיים, הוא יידרש לבצע פעולות שונות בעת שהוא שומע צלילים וקולות.

כיצד מזהים בעיות שמיעה?

כאשר תינוקות או ילדים צעירים סובלים מבעיות שמיעה, ניתן להבחין בכמה סימנים:

מהרגע שהתינוק נולד ועד הגיעו לגיל שישה חודשים, הוא איננו נוהג להביע תגובה לרעשים חזקים, כאלה שאף עלולים להפחיד אותו. סימן נוסף לבעיות שמיעה – כאשר הילד מגיע לגיל שנה ואיננו מגיב בזמן שקוראים בשמו. ילדים המתקשים בשמיעה אינם משמיעים קולות, אינם מגיבים כאשר מדברים או פונים אליהם, ולעיתים מתקשים ליצור קשר עין ישיר עם האדם שמדבר איתם.

בגיל שנתיים קיימים עוד סימנים. הילד איננו מתחיל לדבר כפי שמצופה מבני גילו, איננו בונה משפטים ומצרף בין מילים. לפעמים, גם לאחר גיל שנתיים הילד מתחיל לדבר ולא ניתן להבינו, או שלעיתים הוא פשוט דורש מהוריו, לחזור שוב ושוב על דבריהם

מדוע לשמיעה משמעות כה רבה בקרב תינוקות?

על פי מחקרים, אין איכות השמיעה של תינוקות פחותה מזו של ילדים או מבוגרים. חשוב מאוד לבצע בדיקת שמיעה כמה שבועות לאחר הלידה. והיה ושמיעתו של התינוק איננה נחשבת לתקינה, הוא גם לא יתפתח כיאות. רק באמצעות שמיעה הוא יוכל לפתח כישורי שפה, וכמו כן, לשמיעה תקינה השלכות נוספות על מצבו הרגשי והחברתי של הילד בעתיד. בתחילת דרכם, תינוקות נוהגים לחקות או לחזור על צלילים ששמעו, כאשר הם גדלים, הם לומדים כיצד מחברים בין הקולות לבין האדם שמפיק אותם.

מה עלול לגרום לקשיי שמיעה?

ישנם גורמים המהווים סיכון למערכת השמיעה בקרב תינוקות וילדים. בעיות שמיעה יכולות לנבוע מסיבות גנטיות, בשל פגם מולד אשר נוצר עוד בהיות התינוק עובר ברחם אמו, קשיי שמיעה גם נפוצים בקרב תינוקות הסובלים מדלקות אוזניים חוזרות ונשנות וישנן לא מעט סיבות נוספות.

לסיכום

חשוב מאוד שההורים יהיו מודעים לבעיה, כאשר מאתרים אותה בשלבים מוקדמים, ניתן להעניק לילד טיפול יעיל, זאת לאחר שמזהים מהו מקורה של בעיית השמיעה. כך גם ניתן למנוע הדרדרות נוספת.

נגישות