תקופת ההריון, ועל אחת כמה וכמה הלידה, כרוכים בפוטנציאל עצום של כאבים עבור הגוף. בעולם אידיאלי, לאחר חודשים ארוכים כל כך של מאמצים, שהסתיימו ביציאת תינוק בריא לאוויר העולם, האישה הייתה זוכה לכמה חודשים של נחלה ומנוחה. בפועל, אין לנשים את הפריבילגיה עצמה. השבועות והחודשים שלאחר הלידה הם עמוסים ומורכבים מאלף ואחת בחינות, כאשר העובדה שבשלב מסוים חוזרים להופיע כאבי המחזור אינה מסייעת בכך. אז מה עושים כדי להפחית את רמות הכאב?
קווים לדמותו של משכב הלידה
על פי ההגדרות הנהוגות כיום, ששת השבועות שלאחר הלידה מוגדרים כ"משכב לידה". מדובר בתקופת התאוששות מההריון ומהלידה, הן נפשית והן פיזית. כאמור, למרות שהשם אולי רומז על מנוחה מוחלטת, בפועל מדובר בתקופה מורכבת בה ההתאוששות היא הדרגתית.
במהלך תקופת משכב הלידה, גוף האישה עובר שינויים אדירים. הרחם, שהגיע לממדי ענק במהלך הלידה, מתכווץ לעשירית מגודלו. במהלך ההתכווצות הזו מופיעים כאבים, המזכירים צירים ועלולים להיות עזים במיוחד. כאבים אלו אמורים לחלוף תוך פרק זמן של כעשרה ימים. אם הם עזים מדי כך שהאישה מתקשה לתפקד, היא יכולה לקחת משככי כאבים (בייעוץ עם רופא). כאבים שלא חולפים לאחר שבועות ספורים הם בהחלט סיבה מספקת לאבחון אצל רופא.
מתי כאבי המחזור חוזרים?
האישה צפויה לגלות כי כאבי המחזור, שנחסכו ממנה במהלך תקופת ההריון וגם בשבועות הראשונים שאחרי הלידה, צפויים לחזור. בדרך כלל המחזור החודשי, על הכאבים הכרוכים בו, חוזר תוך פרק זמן של כ-8-6 שבועות ממועד הלידה. כאשר האם מניקה, אפשר לצפות לפרק זמן ארוך משמעותית של הפוגה. בחלק מהמקרים הכאבים יופיעו לאחר כחודשיים, בעוד שבאחרים הם נמנעים מהנשים לתקופה של עד חצי שנה.
חלק מהנשים נוטלות במהלך החודשים או השנים שאחרי הלידה גלולות לנטילת הריון (הן יכולות להיכנס כמובן להריון גם במהלך תקופת ההנקה). גלולות למניעת הריון המתאימות גם להנקה עשויות להביא לכך שמשך כל תקופת ההנקה האישה לא תחווה כלל וכלל כאבי מחזור.
זה לא אומר שייחסכו ממנה כאבים ותופעות אחרות במהלך התקופה, כמובן. בדיקות שערכו מומחים הראו שאצל נשים מניקות, התכווצויות הרחם המביאות לכאבי בטן הן שכיחות יותר. הסיבה לכך היא ההורמון אוקסיטוצין, המופרש מגופה של האישה המניקה. החדשות המעודדות הן שהכיווץ אצל הנשים המניקות צפוי להתרחש תוך פרק זמן קצר יותר, כך שייתכן שבמהרה הכאבים העזים יהפכו להיות נחלת העבר. יש נשים המבלבלות בין כאבי הבטן מהסוג הזה לבין כאבי מחזור, או אפילו צירים, אבל מבחינה מעשית ברור שמדובר במצבים שונים לחלוטין.
כך מתמודדים עם כאבי המחזור
כאבי מחזור בכלל, וכאבים המופיעים לאחר הלידה בפרט, מקשים מאוד על האישה בכמה ובכמה אופנים. לעיתים, הם אפילו פוגעים ביכולת התפקוד העצמאי שלה. הפתרון המתבקש אצל לא מעט נשים הוא נטילה של משככי כאבים, בין אם כאלו המצריכים מרשם רופא ובין אם לא. בחלק מהמקרים לא אמורה להיות בעיה ליטול את התרופות לשיכוך כאבים לאחר הלידה, אם כי כל מקרה לגופו: משככי הכאבים אינם מומלצים כלל עבור נשים מניקות. כדאי שהאישה תתייעץ עם הרופא המכיר אותה ומטפל בה, כדי לראות מהו הפתרון התרופתי האידיאלי והבטוח ביותר עבורה.
פתרונות משדה המשחק האלטרנטיבי נפוצים מאוד אצל נשים לאחר הלידה, שמבקשות להימנע מתרופות הכרוכות בסיכונים ובתופעות לוואי אפשריות. טיפולים דוגמת דיקור סיני, טווינא, צמחי מרפא, טיפולים הומיאופתיים ואחרים יכולים לספק הקלה מסוימת על הכאבים. אמבט מים חמים, ואמצעי עזר נוספים, עשויים לסייע אף הם.