סוכרת הריון - כל מה שכדאי לדעת על סוכרת הריונית

סוכרת הריון – כל מה שכדאי לדעת על סוכרת הריונית

סוכרת הריון - כל מה שכדאי לדעת על סוכרת הריונית

סוכרת ידועה בתור אחת המגיפות המשמעותיות של המאה ה-21. היא נובעת מעלייה של רמות הסוכר בדם, לרוב עקב שיבוש הפעילות של האינסולין, הורמון האחראי על פעילות משקי הפחמימות והסוכרים לגוף. הסיכון לסוכרת עולה משמעותית אצל נשים במהלך חודשי ההריון, וזאת עקב איבוד יעילות האינסולין עקב השינוי בפעילות השליה. בחלק מהמקרים סוכרת הופכת מסמויה לגלויה במהלך ההריון, בעוד שבאחרים מחלה קיימת וידועה הופכת לחמורה יותר.

הנה כל מה שחשוב לדעת על סוכרת הריונית ועל צורת ההתמודדות הנכונה איתה.

מהי סוכרת הריון?

כשמדברים על סוכרת הריון, מתכוונים ברוב המקרים לסוכרת שמופיעה לראשונה בתקופת ההריון (וזאת להבדיל מ"סוכרת טרום הריון", שהייתה קיימת אצל האישה כבר קודם לכן). ברוב המקרים היא תחלוף כמה חודשים לאחר הלידה, אם כי עצם סוכרת ההריון מגדיל את הסיכויים לפיתוח סוכרת בעתיד ולסיבוכים אחרים.

בניגוד לסוגים אחרים של סוכרת, התסמינים של סוכרת הריונית לא בהכרח מוחשיים וחד משמעיים. הבעיה העיקרית קשורה לסיבוכים שסוכרת הריונית עלולה להביא להם, ובכלל זה קרעים בתעלת הלידה, פרע כתף ועוד. נשים הסובלות מסוכרת הריון נמצאות בסיכון גבוה יותר למידה מכשירנית או לניתוח קיסרי, אשר כוללים סיכונים חמורים כשלעצמם. עוברים הנמצאים בבטנן של נשים בעלות סוכרת הריון עלולים להיות במשקל גבוה, מה שעלול לחייב לידה מוקדמת או לחלופין ניתוח קיסרי.

סוכרת הריון כל מה שכדאי לדעת על סוכרת הריונית

כך מאבחנים סוכרת הריון

עקב הקושי בזיהוי תסמיני הסוכרת מצד אחד ופוטנציאל הנזק שלה מהצד האחר, ברור מדוע חשוב לבצע את כל בדיקות ההריון על מנת לאתר אותה – ורצוי כמובן מוקדם ככל האפשר. את סוכרת ההריון אמורים לגלות במהלך בדיקת הסקר המתבצעת, על פי הספר, בין השבוע ה-24 של ההריון לשבוע ה-28. הבדיקה הרלוונטית היא העמסת 50 גרם סוכר – שלא מחייבת צום מוקדם – וביצוע בדיקת דם שעה אחר כך.

כאשר התוצאות מצביעות על רמת סוכר בדם העולה על 140 מ"ג/ד"ל, יהיה צורך בבדיקות אבחון נוספות: בדיקת דם בצום, ולאחר מכן העמסת 100 גרם סוכר וביצוע שלושה בדיקות בשעה, בשעתיים ובשלוש השעות שאחרי ההעמסה. הערכים הנחשבים לתקינים בבדיקות אלה, נכון לנקודת הזמן הנוכחית, הם 95 מ"ג/ד"ל ומטה בצום, וכן 180, 155 ו-140 בבדיקות הדם הנעשות לאחר העמסת הסוכר, בהתאמה. שני ערכים לפחות מבין הארבעה שאינם תקינים יביאו לאבחון של האישה כסובלת מסוכרת הריון.

שימו לב שתוצאות בדיקת הדם הראשונה עשויה להעיד כבר בשלב הזה על סוכרת ההריון, כך שאין צורך בביצוע הבדיקות המשלימות. הערכים הרלוונטיים הם יותר מ-200 מ"ג/ד"ל בהעמסת 50 גרם סוכר, או 125 מ"ג/ד"ל סוכר ומעלה במהלך הצום.

הרגעים שאחרי גילוי הסוכרת

נשים הסובלות מסוכרת הריון חייבות להיות עם האצבע על הדופק עקב הסיכון הגבוה לסיבוכים עקב הסוכרת. הצעד הראשון שיש לעשות הוא לשנות משמעותית את תפריט התזונה, רצוי מאוד באמצעות רופא או תזונאית המתמחה בעבודה עם נשים בהריון. בדרך כלל הקפדה על תפריט תזונתי נכון יכולה להבטיח רמות סוכר תקינות. עם זאת על האישה לבצע ניטור כמעט תמידי של רמות הסוכר, אפילו לאחר כל ארוחה. יש כיום מכשירים ייעודיים שעושים זאת בצורה פשוטה.

אם השינויים התזונתיים אינם מסייעים, או כאשר מדובר בסוכרת חמורה, ייתכן שלא יהיה מנוס מביצוע של זריקות אינסולין ומטיפולים אחרים לסוכרת. כך או כך על האישה להימצא תחת מעקב ולהימנע מסטייה מהוראות שמספק לה הרופא, אפילו סטייה הנראית על הנייר מינימלית.

נגישות