תזונה בהריון

תזונה נאותה במהלך ההיריון הינה בעלת חשיבות רבה, הן בכל הנוגע לבריאות העובר והן בכל הנוגע לבריאות האם.  ישנם מאכלים שמומלץ לאכול בתקופת ההיריון וכאלה שרצוי להימנע מהם לחלוטין. יש לצרוך את כל אבות המזון ובעיקר להימנע מאוכל אשר עלול לפגוע בשלום העובר.

תזונה עוד טרם ההיריון

רופאים ואנשי מקצוע ממליצים להתחיל וליטול חומצה פולית כתוסף תזונה במשך שלושה חודשים עוד טרם הכניסה להיריון ולאחרונה גם יצא הנחיה שגם אחרי הלידה יש לקחת את החומצה הפולית(מומלץ לקחת עם ברזל) במידה ותרצו להיכנס שוב להריון. בנוסף, גם לאחר מכן, העובר מושפע רבות מהמזון אותו צורכת אמו, במיוחד בשבועות הראשונים להיריון, ולא כל אישה מודעת בשלבים כה מוקדמים כי אכן היא בהריון. באותו הזמן היא עלולה לצרוך חומרים מזיקים כמו אלכוהול, ניקוטין וכדומה.

מה אסור לאכול בתקופת ההיריון?

במהלך הריון יש להימנע מאכילת מיני נקניקים, דגים שלא בושלו דיים, מאכלי ים ואפילו סושי. מאכלים אלה בושלו בטמפרטורה נמוכה למדיי ולכן הם עלולים להכיל חיידקים. ישנם סוגי חיידקים אשר עלולים לגרום גם להפלה, או במצבים אחרים האישה תלד את תינוקה טרם זמנו. אחד החיידקים המסוכנים ביותר הוא הליסטריה, הוא יכול לגרום למומים בקרב עוברים.

מה לגבי סושי?

הסושי הפך במהלך השנים להיות קרוב מאוד למעמד של המאכל הלאומי של ישראל. אנשים רבים נוהרים למסעדות המגישות מגוון סוגי סושי. אין זה מומלץ כלל לאכול סושי במהלך ההיריון, יש להימנע ממאכל זה לחלוטין, גם כאשר הוא עשוי מדג מבושל. מדוע כך? לרוב חותכים את הדגים על קרש חיתוך שבא במגע עם דגים שאינם מבושלים. ללא שום צל של ספק, קיימת כאן סכנת הידבקות בליסטריה שיש להימנע ממנה בכל מחיר.

מאילו עוד מאכלים להימנע?

אין זה רצוי בתקופת ההיריון לצרוך מוצרי חלב שאינם מפוסטרים, יש להימנע מאכילת פירות וירקות שלא שטפו אותם קודם לכן, גם הם עלולים להכיל חיידקי ליסטריה, וזוהי גם הסיבה שלנשים בהיריון לא מומלץ להזמין סלט בבתי קפה או מסעדות. לבסוף, אין לצרוך בשר נא או כזה שבישלו אותו באופן חלקי.

כמו כן, חשוב לא לצרוך מיני מאכלים העשויים בין היתר מביצים שלא בושלו לפני כן או לא עברו הליך של פסטור, וכאן מדובר במגוון סוגי מאכלים, הן קינוחים, ביצים ורטבים שונים אותם נוהגים להוסיף לסלט.

איסורים נוספים

אם אתן שותות מיץ סחוט טבעי, וודאו קודם כל שהוא מפוסטר. רצוי להימנע מצריכת אלכוהול, כמות גבוהה של קפאין, הימנעו כמה שיותר מאכילת כבד, דגים, ממתיקים מלאכותיים, חומרים משמרים, צבעי מאכל, ומזון משומר.

מה כן מומלץ ומותר לאכול?

כעת אך זה מתבקש לשאול: מה כן מומלץ לאכול בתקופת ההיריון? אילו תוספי תזונה יש להקדים ולקחת? תוספים אלה מספקים הן לעובר והן לאמו את כל המרכיבים התזונתיים להם שניהם נזקקים.

אוכל מאוזן ובריא

אין זה אומר שאישה בהיריון מוגבלת במהלך כל התקופה מאכילת אוכל מגוון וטעים, אך עליו להיות בריא, מזין ונטול סכנות. גם לנשים שאינן בהיריון ולגברים, מומלץ על דרך שגרה לצרוך תזונה מאוזנת, על אחת כמה וכמה בתקופת ההיריון. כאשר מקפידים על תזונה נכונה, אין לאכול כמויות גדולות מידיי אפילו לא של אוכל בריא, וכדאי שהתפריט התזונתי יכלול כמה שיותר מרכיבים שיועילו ויתרמו להתפתחות תקינה של העובר.

תוספי התזונה המומלצים

על כל אישה בהיריון ליטול ברזל וחומצה פולית. בנוסף, רצוי לאכול מאכלים מועשרים בברזל ועשירים בחלבונים. מאכלים מומלצים: בשר רזה, אגוזים, קטניות ומאכלים נוספים עתירי ברזל. עניין זה הוא רב משמעות בתקופת ההיריון שכן רמת הברזל בדמה של אישה הרה, רצוי שתהיה גבוהה. כמו כן מומלץ לאכול מאכלים העשירים בחומצה פולית, ביניהם: פירות הדר. על מנת שהברזל ייספג טוב יותר, מומלץ גם ליטול וויטמין C.

קלציום

על מנת שהעובר יתפתח כנדרש וכמצופה, חשוב לצרוך סידן, מה שיכול לחזק את עצמות גופו.

סיבים

מאכלים עתירי סיבים תזונתיים גם הם מומלצים בתקופת ההיריון. נשים רבות סובלות בתקופה זו מעצירות והסיבים מסדירים את פעולת מערכת העיכול. לכן אין זה מומלץ לאכול לחם לבן, אלא לחם מלא, ירקות ופירות שטופים, קוואקר וסוגי קטניות שונים.

לבסוף, לא יזיק לכל אישה הריונית לצרוך קפסולות אומגה 3, פרוביוטיקה, ולא לשכוח – לשתות כמה שיותר מים!

 

נגישות