אנו בהחלט מורגלים וערים לעובדה כי נשים זכאיות ללא מעט זכויות הניתנות על ידי המדינה לאחר הלידה. ומה באשר לגברים? האם בתור אביהם של התינוק הם לא זכאים לקבל אי אילו זכויות? ובכן בימים עברו כך היה המצב, אולם הוא השתנה ולטובה.
חופשת לידה חלקית
כיום, גברים רשאים לצאת לחופשת לידה, כל זאת לאחר שישה שבועות בהם שוהה האם עם התינוק בבית, ולא לפני כן. על האם להצהיר בכתב, שהיא תישאר עם תינוקה לתקופה של 6 שבועות. בנוסף, האב יוכל לצאת לחופשת לידה חלקית רק אם אכן האישה יצאה לעבוד לאחר אותם 6 שבועות.
גברים אשר עבדו במקום עבודתם מעבר לשנה, יכולים להאריך את חופשת הלידה שלהם עד לתקופה של עד 14 שבועות ואף מעבר לכך, אולם לאחר 14שבועות לא יהיו זכאים לקבל שכר. גם כאן קיים תנאי – ניתן לעשות זאת רק במקרים בהם האישה גם היא עבדה מעבר לתקופה של שנה טרום הלידה.
והיה והבעל או האישה לא עבדו מעבר לשנה אצל אותו המעסיק, הבעל יוכל ליטול לעצמו חופשה של עד 14 שבועות.
האם ניתן ליטול חופשת לידה מלאה?
בהחלט כן, אולם זה יכול לקרות רק במקרים בהם האם איננה מסוגלת לטפל בתינוקה, בשל מחלה או חלילה וחס במקרים בהם הלכה לעולמה. באותם המקרים הגבר יוכל לממש את החופשה המגיעה לו, בהתאם למה שזכאיות נשים לקבל.
ישנם כמה תנאים לכך:
כאשר האב הוא זה שמגדל את הילד וזה מתגורר אצלו, כאשר הילד מטופל אך ורק על ידי האב וזאת בשל מחלה של האם. יש לצרף מכתב של רופא המעיד על כך שבשל מחלתה איננה יכולה לטפל בתינוק. גם אם במקרים הללו נוטל האב חופשת לידה, עדיין תהיה האישה גם היא זכאית לחופשת לידה.
פיטורין ממקום העבודה – בניגוד לחוק
מעסיק איננו יכול לפטר גברים ממקום עבודתם בשל חופשת לידה, וזאת בהתאם לאיסור פיטורין של נשים. גם משרד התמ"ת איננו מאשר לפטר אדם בעת שהוא נמצא בחופשת לידה. כמו כן, אין לפטר אבות חודשיים לאחר הלידה, והיה ומשרד הכלכלה לא אישר זאת. כן מותר לפטר בתנאי שהסיבה לכך איננה קשורה ללידה.
אין לפטר גברים בזמן שהם זקוקים לטיפולי פוריות, בנוסף, חל איסור פיטורין לפני שחלפו 150 יום לאחר טיפולי הפוריות, גם כאן נדרש אישור של משרד הכלכלה. על המעביד להוכיח כי לא קיים כל קשר בין טיפולי הפוריות לסיבת הפיטורין. איסור הפיטורין חל עד שנתיים מאותו היום בו החל הגבר בטיפולי פוריות וזאת בתנאי שהיה מועסק על ידי אותו המעביד.
כל אב יכול ליטול חופשה מהעבודה?
גברים יכולים לצאת לחופשת לידה, מן העובדה הפשוטה שגם נשים הן בעלות זכויות בתחום זה. נשים שאינן זכאיות לקבל חופשת לידה, בהתאם גם הבעל לא יוכל לעשות זאת, אלא במקרים בהם האם חלתה ואיננה מסוגלת לטפל בתינוקה.
דמי מחלה
על פי החוקים במדינת ישראל, קיים מה שנקרא – חוק דמי מחלה. מה זה אומר? הגבר יכול להיעדר ממקום עבודתו בשל הלידה, והוא גם רשאי לנצל שבעה ימי חופשה על מנת ללוות את רעייתו לבדיקות המסכנות את שלומה ואת שלום העובר, או במקרים בהם האישה תזדקק לעזרה של אחרים ולא תוכל להסתדר בכוחות עצמה.
והיה והאישה התאשפזה בבית החולים, בין אם בתקופת ההיריון או בין אם לאחריה, יוכל האב ליטול 6 ימי מחלה במהלך השנה על מנת לסייע לה במקרים בהם היא תלויה בעזרתם של אחרים.