ילד מחונן

איתור מחוננים מגיל קטן

כל הורה רוצה להיות גאה בילדים שלו, כשיש לא מעט מקורות לגאווה: בין אם אלה ילדים בעלי כישרון נגינה, בין אם ילדים עם יכולות ספורטיביות ובין אם ילדים מחוננים. אם אתם מרגישים שהילד שלכם חכם ונבון, אומר משפטים שלמים בגיל צעיר, מבצע פעולות במהירות, מתפתח מהר לעומת שאר בני גילו, בונה פאזלים קשים כבר בגיל קטן – ובכן מוטב שתבדקו אם הילד שלכם הוא ילד מחונן.

האדם המחונן הוא מי שיש לו מנת משכל גבוהה מ-130, כשלרוב בני האדם יש מנת משכל שנעה סביב ה-100. אז כיצד מבררים אם הילד מחונן? הנה כמה טיפים.

הסימנים שמעידים כי מדובר בילד מחונן

לרוב, המבחנים לאיתור מחוננים מתבצעים בכיתה ב', ג' אך יש גם מקרים המבחן מתבצע בכיתה ה', כי בגילאים הללו לילדים יש יכולת גבוהה יותר ובשלות להכיל מבחן שכזה. כאשר אנחנו מחפשים סימן כלשהו שיעיד כי מדובר בילד מחונן, אנחנו מחפשים למעשה את תכונת הסקרנות. ילד מחונן אוהב לשאול הרבה שאלות מעצמו בגילאים צעירים במיוחד, הוא לא מסתפק בתשובות הפשוטות שמבוגרים נוטים לתת, אלא מחפש משהו שהוא יותר נכון ויותר עמוק. כמו כן, אנחנו רואים שילדים מחוננים הם בעלי ערנות ומוטיבציה גבוהה יותר משאר הילדים, יש להם הרבה יותר צורך ללמוד דברים חדשים ולהתפתח. חשוב להבין כי ילדים מחוננים מתפתחים מאוד מהר ביחס לשאר הילדים, הם כבר יקראו ספרים בגילאים מוקדמים, יידעו לשחק במשחקים קשים של מבוגרים, יידעו לפתור חידות מסובכות ולרוב הזיכרון שלהם יהיה מאוד מפותח. כל הסימנים הללו וביצוע מבחן בצורה מסודרת יוכלו לספר לכם האם הילד שלכם מחונן, והאם כדאי להשקיע בנושא על מנת שיוכל למצות את מלוא הפוטנציאל שטמון בו.

ילד מחונן צריך גם לעבוד על רגשות

אנחנו רואים תופעה לפיה לא מעט פעמים ילדים או מבוגרים מחוננים לא מצליחים לבוא לידי ביטוי דרך העולם הרגשי. לעיתים, זה בא לידי ביטוי דרך תקשורת חברתית, ילדים מחוננים מתקשים (במקרים מסוימים) להגיד את מה שמפריע להם, מתקשים לייצר חברים, ואפילו מתקשים לשים גבולות ולהסביר את מה שעובר עליהם. לכן מומלץ במקביל לפיתוח השכלי של הילד, לעבוד עמו גם על פיתוח עולם הרגש. למדו אותו איך לבטא את מה שהוא מרגיש, איך להגיד את רגשותיו באופן מלא וכיצד להביע את עצמו.

 

מידי שנה מתגלים יותר ויותר ילדים מחוננים. אם ילדיכם הוא חלק מקבוצת המחוננים, סביר להניח כי ניחן בתכונות כמו סקרנות או חשיבה יצירתית. השתדלו לשים דגש גם על הפן הרגשי, ולאפשר לילד לפתח את רגשותיו וללמוד כיצד להביע את עצמו.

נגישות