אין הרבה רגעים משמחים יותר בחייה של אישה – וגם מלחיצים יותר – מאשר הרגע בו היא עושה דרכה לחדר הלידה, לקראת תהליך שצפוי לשנות את חייה מהקצה אל הקצה. הדרך ללידה הבטוחה, המהירה והנעימה ביותר עוברת דרך בחירה נכונה של מחלקת יולדות. זוהי אחת הסוגיות המעסיקות תמיד את האישה ההרה במהלך חודשי ההיריון, ולעיתים אפילו לפני. קשה לקבוע באופן חד משמעי היכן כדאי ללדת, אבל עדיין יש כמה שיקולים שפשוט חייבים להכניס לתוך תמונת הבחירה.
המיקום
יש לידות אשר מתפתחות בקצב מהיר, תוך כמה דקות או שעות, ולעומתן כאלה הנמשכות ימים או מצריכים התערבות רפואית. מרגע שהאישה מרגישה שעליה לגשת לחדר הלידה, עם הופעת התסמינים הראשונים של הלידה המתגבשת, עליה לעשות את המסלול עד לבית החולים. השאיפה הכמעט מובנת מאליה היא שהמסלול הזה יהיה קצר באופן יחסי, ולו מכיוון שבדרך זו גדלים הסיכויים שהאישה תתקבל במחלקה הרלוונטית בזמן המתאים, תתחיל בתהליך הלידה ותקבל טיפול במידת הצורך.
זה ממש לא אומר שעליה להגיע בהכרח למחלקת היולדות הקרובה ביותר לביתה, אבל כן שכדאי לבחור בכאלו שהמיקום שלהם ביחס לביתה הוא בגדר הסביר. כאשר סימני הלידה המתגבשת מופיעים בשעות הפקקים, הלחצים מתגברים – זה יכול להיות שיקול בבחירה. הורים מיועדים רבים לא מחליטים להיכן לגשת עד "לרגע האמת", אלא מסמנים מראש כמה אופציות. מומלץ בהמשך לכך לבדוק מראש את זמני הנסיעה הצפויים לבית החולים, בשעות פקוקות לעומת שעות בהן הכבישים פנויים יותר.
הציוד, הגישה ומה שביניהם
מחלקות היולדות בישראל נבדלות ביניהן בהרבה מאוד פרמטרים, לרבות כוח האדם, הציוד וגם הרמה המקצועית. חשוב תמיד לוודא סוגיות מהסוג הזה בכל מחלקת יולדות אליה שוקלים לגשת. ביקור ישיר במחלקת היולדות, בחודשים שלפני הלידה, יכול לספק תשובות להרבה מאוד שאלות.
יש לעשות זאת במסגרת של סיור, הנעשה בדרך כלל בתיאום מראש. בסיור זה ניתן להתרשם מהתשתיות, לראות כיצד מתבצע תהליך הלידה וגם לשאול שאלות שבוודאי צפויות לעלות. עוד מומלץ לנסות לשוחח עם יולדות שעברו את הלידה במחלקה, כדי לראות מהי ההתרשמות שלהן מהתהליך, האם יש להן תלונות ביחס לצוות המקצועי ועוד.
אחת הסוגיות המרכזיות היא הגישה בה נוקט בית החולים ביחס לשאלת ההתערבות הלידה. יש מחלקות אשר דוגלות יותר בלידה טבעית, ולעומתן מחלקות בהן "קלים עם האצבע על ההדק" באמצעים לשיכוך כאבים, לזירוז הלידה או לביצוע שלה הלכה למעשה. בחנו רק גם המדיניות של בית החולים בנוגע למספר המלווים ולשעות הביקור, ולו מכיוון שנשים רבות תהיינה מעוניינות בכמה שיותר אנשים קרובים ברגעי הלידה ואחריה.
מה עושים אחרי הלידה?
סוגיה נוספת שיש להתחשב בה היא השעות שאחרי הלידה, עם הבדלים במדיניות של המחלקות לגבי ההפרדה בין האם לבין התינוק (אם בכלל נעשית הפרדה ביניהם). למרות שגם כאן ההחלטה מה עושים תלויה בהתפתחות של הלידה הספציפית, כן אפשר לסמן מראש כמה בתי חולים שהגישה הכללית שלהם דומה לזו שמעוניינים בה.
לא מעט הורים כיום מעוניינים להעביר את הימים שאחרי הלידה בבתי החולים, וזאת באמצעות מלוניות המוצעות בכמה מחלקות. אם השאיפה היא למלונית, הרי שחלק מהאופציות של בתי חולים צפוי לרדת. כאשר מעוניינים במלונות, רצוי לתאם מראש עם בית החולים, על פי תאריך הלידה המשוער (עם אפשרות לשינויים לכאן או לכאן). הסיבה היא שהתפוסה בלא מעט מלוניות היא גבוהה, כך שמי שמחכה עד לרגע האחרון – ובטח שעד לרגע הלידה – צפויה לגלות שאין לה מקום.