טיפול בבריחת שתן בהריון

טיפול בבריחת שתן במהלך ההריון / לאחר הלידה

בריחת שתן אצל נשים עלולה להיגרם עקב לא מעט גורמים. אחד הנפוצים שבהם קשור לתקופה בה הגוף הנשי עובר את השינויים המשמעותיים ביותר שאפשר לחשוב עליהם – תקופת ההריון והחודשים שלאחריו, כמובן. בריחת שתן היא אחת מ"תופעות הלוואי" של ההריון והלידה, כאשר לפי ההערכות כל אישה הרה שנייה צפויה לסבול מבריחת שתן בדרגת חומרה כזו או אחרת במהלך התקופה המדוברת.

הדבר החשוב ביותר שצריך לזכור הוא שבריחת שתן אמנם נפוצה, אבל תלויה בגורמים שונים שאפשר ללמוד עליהם. מה שחשוב לא פחות הוא שמדובר בבעיה שניתנת לפתרון בפשטות יחסית. כל מה שצריך הוא לדעת את האפשרויות, להיות מוכנות לשינוי ולשתף בבעיה את הרופא המטפל וגורמים אחרים.

הפתרון המקובל: טיפול התנהגותי

בחלק הארי של המקרים, הטיפול בבריחת השתן ייעשה דרך שדה המשחק של טיפולים התנהגותיים. מה שזה אומר בעצם הוא שבאמצעות שינויים באורח החיים של האישה ניתן לצמצם או להעלים את היקף הבעיה. העצה הראשונה היא אחת הבסיסיות שיש: להקפיד על מתן שתן בתדירות גבוהה במהלך ההריון, עוד לפני שמרגישים שהשלפוחית לוחצת. יש נשים שמצמצמות את הביקורים שלהן בשירותים בתקופת ההריון למינימום האפשרי, עקב מורכבות פיזית לעשות זאת, ובכך עלולות להחמיר את המצב ולהגדיל את הסיכויים לבריחת שתן.

בריחת שתן מתרחשת פעמים רבות בלילה, ולכן ההמלצה המועילה לנשים שרוצות לצמצם את היקף הבעיה הוא לצרוך כמה שפחות נוזלים לפני השינה. כדי להרגיש בטוחות ולצמצם את חוסר הנוחות גם במקרה בו בריחת השתן תתרחש לה בשלב מסוים ביום או בלילה, אפשר לחשוב בחיוב על רכישת מוצרי ספיגה ייעודיים (דוגמת פדים מיוחדים).

שאלת הצריכה של הקפאין במהלך ההריון נשאלת רבות, כאשר בהקשר הנוכחי נטען שרצוי לצמצם אותה על רקע העובדה שהקפאין עלול להגדיל את הסבירות למתן שתן פתאומי ובלתי רצוי.

טיפול בשורש הבעיה

אחת הסיבות הנפוצות לבריחת שתן היא היחלשות שרירי רצפת האגן, מה שלא מפתיע על רקע הלחץ העצום המופעל עליהם במהלך אותה תקופה. החדשות המעודדות הן שלא צריך לקחת את היחלשות השרירים כ"גזירת גורל", כאשר יש כיום תרגילים שונים שאפשר לעשות כדי לחזק אותם במהלך תקופת הלידה ואחריה. טיפולי פיזיותרפיה או תרגילי ספורט המותאמים על ידי מדריכי כושר מהשורה הראשונה יכולים לעשות את ההבדל.

יש מצבים בהם בריחת השתן נובעת מדלקת בדרכי השתן, שהסיכויים לסבול ממנה במהלך ההריון לא קטנים. במקרה הזה הטיפול עשוי לעלות שלב ולכלול בתוכו גם תרופות אנטיביוטיות כאלה או אחרות (שחייבות כמובן להיות מותאמות לאישה ההרה באופן מלא ובטוחות לשימוש).

שימו לב שלמרות שהשכיחות הגבוהה של בריחת שתן במהלך ההריון ולאחר הלידה, כל מקרה צריך להישקל לגופו על פי מאפייני האישה וההריון, דרגת החומרה של הבעיה ופרמטרים אחרים.

נגישות