תחושת שליטה והתמודדות עם כאב: כל היתרונות של לידה במים

לידת מים הפכה לפופולארית בשנים האחרונות, ולא בכדי: היא מסייעת ותומכת ביולדת במהלך הצירים והלידה, וכן מעצימה את חווית הלידה החיובית. כיצד לידת מים מתבצעת? מה היתרונות של לידת מים? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.

מהי לידת מים?

לידת מים היא לידה שמתרחשת כאשר היולדת נמצאת בתוך בריכה רדודה, אמבטיה ייעודית או ג'קוזי המלאים במים חמימים, והתינוק יוצא מהרחם אל המים ומשם לאוויר העולם. שיטה זו הייתה מקובלת עוד מימי מצריים ויוון העתיקה, ובשנות ה-70 החלו להשתמש בה ברחבי אירופה. לקבלת מידע נוסף אודות לידת מים ניתן לפנות לבית החולים שערי צדק, אשר מפעיל חדרי לידת מים למעוניינות בכך.

מהם יתרונות הלידה במים?

לפני שאתם קונים מיטת ילדים, צריך לעבור קודם את שלב הלידה. לידה במים עשויה להקל על היולדת בתהליך הלידה ממספר סיבות:

  • הפחתת כוח המשיכה – כוח המשיכה מופחת בנוכחות מים, מה שהופך את הגוף לנטול משקל, רגוע ורפוי, וכן את הבטן לקלה יותר. הציפה מפחיתה גם את לחץ הדם ומעודדת את קצב זרימת הדם לרחם, דבר המגדיל את כמות החמצן הזורם לעובר. כוח המשיכה מופעל בעיקר על אזור האגן וצוואר הרחם, מה שמסייע לעובר ביציאתו אל אוויר העולם. בנוסף, בלידת מים העומס על המפרקים קטן יותר, ולרוב הם יכאבו פחות לאחר הלידה.
  • הפרשת הורמונים – המים הינם משככי כאבים טבעיים, ולכן כשהיולדת נמצאת במים היא רגועה ושקטה יותר, מה שמפחית את הפרשת הורמוני הלחץ ומעודד הפרשת הורמונים טבעיים התורמים להתמודדות עם הכאב.
  • העצמת תחושת השליטה – לידה טבעית מאפשרת לאישה להחזיר את תחושת השליטה שלה בסיטואציה. נשים שילדו בלידה טבעית מספרות שזו הייתה חוויה מעצימה ביותר עבורן.

  • קיצור זמן הלידה – יש הטוענים כי השהייה במים גורמת לצירי הלידה להיות אפקטיביים יותר ומקצרת את משך הלידה.
  • הפחתת סיכונים – לידה במים עשויה להפחית את הסיכון לקריעת הרקמה בין הנרתיק לפי הטבעת, את הסיכוי לדימום ואת הצורך בחתך המלווה בכאבים ובתפרים. המים מגמישים ומרככים את רקמות האגן, ומפחיתים את תחושת השריפה והצריבה כשהתינוק יוצא.
  • הקלה על הכאבים – המים החמימים מעודדים הרפיית שרירים ומשככים את כאבי הצירים והלידה, ובכך מסייעים להתקדמות הלידה. כמו כן, החום תורם לזרימת דם טובה יותר, מסייע בפיזור בצקות ברגליים ותורם להרפיית היולדת ולהפחתת המתח הנפשי.
  • תמיכה בעובר – המים החמים מסייעים לחבל הטבור לפעום למשך זמן רב יותר, מפחיתים את הסיכון של העובר לחלות בצהבת יילודים ומגבירים ייצור של תאי גזע עובריים. כמו כן, לידת מים מביאה את היילוד לסביבה "מוכרת" יותר, כך שהיציאה מהרחם פחות קשה וטראומטית בשבילו, וכן מפחיתה את הסיכון שלו לשאיפת צואה עוברית או הפרשות אחרות.
  • תנועתיות – השהות במים מאפשרת ליולדת חופש תנועה גדול יותר, כך שהיא יכולה לבחור בתנוחה הנוחה והמותאמת לה ביותר, לעומת לידה מכשירנית בה היולדת נמצאת במצב שכיבה בלבד.
  • שיתוף בן הזוג – בלידת מים בן הזוג של היולדת יכול להיכנס גם למים ולתמוך בה על ידי ישיבה מאחוריה, החזקת ידה, שפיכת מים על גבה או ביצוע עיסוי.

לסיכום

לידת מים הינה לידה המתבצעת כאשר היולדת נמצאת בסביבה מימית. שיטה זו תפסה תאוצה החל משנות ה-70, והיום היא נפוצה בשל היותה מעצימה את תחושת השליטה, מקצרת את זמן הלידה, מפחיתה כאבים ותומכת בעובר. היום יש ברוב בתי החולים חדרי לידת מים, המפוקחים על ידי מיילדת מוסמכת ורופא למקרה שיהיו סיבוכים בלידה.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות