בדרך להורות טובה יותר פונים לייעוץ מקצועי: מה היתרונות של הדרכת הורים?

הורים עשויים להיתקל במגוון קשיים במהלך גידול ילדיהם. יש הורים שיחוו קושי בהצבת גבולות ויאלצו להתמודד עם בעיות התנהגות או חוסר שיתוף פעולה, ואחרים יתמודדו עם קשיים רגשיים כמו חרדה, דיכאון או קשיים בוויסות חושי. במקרים כאלה כדאי לפנות להדרכת הורים, שתסייע להורים לעזור לילד להתמודד עם הקשיים והאתגרים שהוא חווה. מהי הדרכת הורים? ומתי כדאי לפנות אליה? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.

מהי הדרכת הורים?

הדרכת הורים הינה הליך ייעוצי בו הורים מפתחים ורוכשים מיומנויות להתמודדות עם הקשיים של הילד והאתגרים שמייצרת ההורות. כדי למקסם את תהליך ההדרכה, מומלץ ששני ההורים יעברו הדרכת הורים במטרה לבסס קו אחיד בהתמודדות מול הילד. הדרכת הורים מאפשרת לחולל שינוי בעבור הילד, גם אם הוא לא נמצא בטיפול בעצמו מסיבות אלה ואחרות. תוכלו לקבל מידע על הדרכת הורים באתר חיבורים וכיצד היא יכולה לסייע לכם.

מה כוללת הדרכת הורים?

בתחילת תהליך ההדרכה מבצעים מספר פעולות חשובות:

  • מעריכים את הבעיות איתם מתמודדים ההורים והילד
  • מגדירים את המטרות שההורים היו רוצים להשיג בזכות ההדרכה
  • מגדירים את ההתנהגויות, של ההורים או של הילד, שהיו רוצים לחולל בהן שינוי

בהתאם לכל אלה, בונים תוכנית התערבות המתמקדת במתן כלים פרקטיים להתמודדות עם הקשיים שהועלו, אשר יותאמו לקשיים ולצרכים של הילד או לקשיים של ההורים בהתמודדות עם הילד וכן לחיזוק הקשר עם הילד. דוגמאות לתוכניות התערבות יכולות להיות:

  • הורים שילדיהם מתמודדים עם קשיים רגשיים, כמו דיכאון או הפרעת חרדה, יעבדו הדרכה הכוללת תמיכה בילד לצד קידומו להתפתחות נורמטיבית.
  • הורים למתבגרים בעלי בעיות התנהגות יעברו הדרכה המתמקדת בזיהוי הדפוסים המגבילים את ההורים בהצבת גבולות למתבגרים, וכן מתן כלים ואמצעים לחיזוק הסמכות ההורית ושיפור יכולת הצבת הגבולות מצד ההורה.

באילו מצבים מומלץ לפנות להדרכת הורים?

ישנן מספר מצבים בהם כדאי לקבל הדרכת הורים:

 

 

  • בעיות התנהגות – התנהגות מרדנית וחזרתית כלפי ההורה הכוללת סירוב לציות להורים ולחוקי הבית, איום על ההורים או על קרובים אחרים, התנהגות אלימה, היעדרות מבית הספר ועוד.
  • חוסר שיתוף פעולה – הילד מסרב לשתף פעולה ובכך פוגע בבריאותו הפיזית או הנפשית. למשל, ילדים המסרבים לגשת לטיפול רפואי למרות מחלה שעשויה לסכן אותם, או ילדים המסרבים לגשת לטיפול רגשי למרות מצוקה נפשית שפוגעת בתפקודם התקין.
  • משברים בחיי הילד או המשפחה – אירועים משמעותיים עלולים לערער את עולמו של הילד, ולעיתים ההורה לא יודע כיצד לתווך את השינוי ולתמוך בו גם לאחריו, כמו מקרים של גירושין או מעבר דירה.
  • היעדר שביעות רצון מהתפקוד ההורי – מצבים בהם ההורה מרגיש שהיה רוצה לעבוד על הכלים ההוריים שלו ולשפר אותם, גם אם הילד לא מציג בעיות התנהגותיות. במקרים אלו, ההורים יקבלו ייעוץ ותמיכה סביב הנושאים שאותם היו רוצים לשפר ולחזק, כמו חשיבה מחדש על חלוקת התפקידים בבית, חיזוק הסמכות ההורית או העמקת התקשורת עם הילד.

לסיכום

הדרכת הורים היא כלי נהדר וחשוב עבור הורים לילדים שמציגים בעיות התנהגות או חווים קשיים רגשיים. ההדרכה מסייעת להורים לקבל כלים כיצד לתמוך ולעזור לילדיהם, תוך הצבת גבולות והעצמת הסמכות ההורית. בתחילת ההדרכה ההורית מתבצעת הערכה כדי לבחון מה מקור הבעיה ולבנות ביחד תוכנית התערבות שתסייע למטפל לעזור בצורה המיטיבה והמדויקת ביותר, וכן תסייע להורים לרכוש את המיומנויות הנדרשות כדי לפעול מול ילדיהם בצורה טובה יותר.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות