חשוב להיות ערניים - סימנים מקדימים לאוטיזם

חשוב להיות ערניים – סימנים מקדימים לאוטיזם

הרפואה המודרנית בת ימינו, היא כזו המאפשרת להורים לעתיד לגלות מומים ובעיות אצל הילוד עוד בטרם הלידה ואף להחליט בשלבים המוקדמים יותר של ההיריון אם להמשיך אותו במידה ואכן מתגלים מומחים מסוגים שונים. באופן הזה ניתן לגלות כיום תסמונת דאון עם בדיקת שקיפות עורפית ודיקור מי שפיר, ניתן לאבחן שלל בעיות גנטיות דרך בדיקות הסקר ולראות בקלות מומים פיזיים במהלך ההיריון דרך בדיקות האולטרסאונד. יחד עם זאת, עד היום יש בעיות שלא ניתן לגלות לפני הלידה כאשר אוטיזם היא הדוגמה המובהקת לכך, במיוחד לאור העובדה ששיעור הילודים על הקשת האוטיסטית הולך וגדל מדי שנה. אם אתם הורים לתינוקות ופעוטות וחושדים שמשהו בהתפתחות או בקשר שהם יוצרים עם הסביבה אינו כשורה, אין צורך להיכנס לפאניקה וחשוב לפנות לייעוץ רפואי מקצועי בהקדם, וכן כדאי להכיר את הסימנים המקדימים שעשויים להצביע על אוטיזם מתוך החשיבות לגילוי מוקדם וטיפול בזמן שיבטיח מענה טוב יותר לילד.

מהו אוטיזם?

מדובר למעשה על קשת רחב של לקויות נוירולוגיות בדרגות קושי שונות ועם ביטויים אחרים ועל כן הטיפול הוא שונה ופרטני בכל מקרה. במאמר כל מה שרציתם לדעת על אוטיזם תוכלו ללמוד עוד על התופעה והמשמעות שלה, וכעת בואו נעבור לסימנים מקדימים שעשויים להצביע על כך שמדובר באוטיזם.

עצמאות מופרזת

האם הילד יכול להעסיק את עצמו במשך שעות ארוכות? האם הוא לא דורש קשרים ומפגש עם בני גילו? האם הוא נמנע ממפגש ומשחק אתכם ההורים?

קשיים בתחילת דיבור

קושי לרכוש שפה הוא נפוץ, אך כאשר נמשך מעבר לזמן הנורמלי הוא עשוי להצביע על אוטיזם. האם הילד לא מדבר בכלל או מדבר מעט? האם נראה שהוא מבין את תוכן הדברים שמופנים אליו? האם הוא מנסה לפצות על החוסר במילים בדרכים אחרות או שניכר שזה לא מפריע לו?

עיסוק בתחומים מצומצמים בלבד

אוטיזם מתבטא הרבה פעמים בעיסוק רפטטיבי בדברים מועטים בלבד. אם אתם רואים שהילד נמשך לדבר אחד או שניים לכל היותר ועוסק בהם באופן אובססיבי ולא מגלה עניין בדברים אחרים, שווה לבדוק זאת.

קושי בתפיסה והבנת שפה

הקושי בהבנת שפה הוא בהחלט נפוץ. נסו לשים לב אם הילד מבין את מה שאתם אומרים ואת הדברים שמדברים עליהם בסביבתו. האם הוא מגיב כאשר מורים לו לעשות דברים מסוימים או פשוט מתעלם?

היעדר שימוש במחוות גוף

אנשים על הספקטרום מתקשים להבין תקשורת לא מילולית ועל כן לא משתמשים בה בעצמם. נסו לשים לב אם הילד משתמש במחוות שונות כמו שימוש בידיים, נענוע של הראש, הבעות פנים בעלות משמעות וכן הלאה.

קושי ביצירת קשר עין

זהו תסמין מובחן את אנשים על הספקטרום ונפוץ הרבה פעמים במיוחד בגילאים צעירים. קשר עין הוא שלב קריטי וחשוב בתקשורת האנושית שתינוקות רוכשים מגיל צעיר וחשוב לשים לב אם זה קיים ולבדוק במידה ולא.

חשוב להיות ערניים - סימנים מקדימים לאוטיזם

קושי בהתאמת משחקים

מגיל צעיר לומדים פעוטות כיצד להשתמש במשחקים שלהם. כובע שמים על הראש, קוביות מכניסים לצורה מתאימה, הרכבת על המסילה וכן הלאה. אם נראה שהילד משתמש במשחקים בשימוש הלא נכון שלהם זה בהחלט מצריך בחינה של המצב.

לסיכום

שימו לב כי נגענו כאן בתסמינים מרכזיים, אך כאמור מדובר על קשת רחבה של ביטויים והתנהגות. כל הורה מכיר את הילדים שלו הכי טוב ובמידה ומתעורר אצלכם חשד, ולו הקטן ביותר לבעיה כלשהי, מומלץ לגשת בהקדם האפשרי לרופא ולבדוק את המצב.

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות