חומצה פולית בהיריון: למה זה חשוב ובמה היא תורמת

האם תהיתם אי פעם מדוע ויטמינים מסוימים מקבלים כל כך הרבה תשומת לב כאשר דנים בבריאות העובר אצל נשים בהיריון? בין המגוון העצום של התוספים הניתנים לנשים בהיריון, חומצה פולית היא בין הבולטים ביותר. לתוסף זה יש משקל משמעותי כשמדובר בבריאותו וברווחתו של העובר. בואו נפענח את הסיבות מאחורי התוסף הזה ומדוע הוא מוכרז כתוסף חיוני לנשים עוד לפני תחילת ההיריון.

מהי חומצה פולית?

חומצה פולית היא צורה סינתטית של ויטמין B9, הנמצא בדרך כלל בתוספי מזון ובמזונות מועשרים. מקבילו הטבעי קיים בפריטי מזון שונים כמו עלים ירוקים, שעועית ופירות הדר. היא ממלאת תפקידים מרכזיים במספר תהליכים בגוף, כולל סינתזה של דנ"א, חלוקת תאים וצמיחת רקמות. בשל טבעה המסיס במים, הגוף אינו מאחסן חומצה פולית לפרקי זמן ארוכים, מה שהופך צריכה עקבית לחיונית.

תפקיד קריטי בהתפתחות העובר

אחת הסיבות העיקריות לכך שחומצה פולית זוכה לתשומת לב רבה כל כך בתחום בריאות האם והעובר היא תפקידה המכריע בשלבים המוקדמים של התפתחות העובר. באופן ספציפי, הוא מסייע בהיווצרות הצינור העצבי, בהתפתחות המוח ולעמוד השדרה של התינוק. חומצה פולית לנשים בהיריון היא מומלצת ביותר ברוב מדינות העולם.

פגמים בתעלה העצבית: חשש שניתן למנוע

ללא רמות מספיקות של חומצה פולית, הצינור העצבי עלול שלא להיסגר כראוי, מה שיוביל למומים בתעלה העצבית (NTDs). ה- NTDs הנפוצים ביותר כוללים ספינה ביפידה (היכן שעמוד השדרה אינו מתפתח במלואו) ואנצפליה (היכן שחלקים גדולים של המוח והגולגולת חסרים). פגמים אלה מתרחשים בדרך כלל בחודש הראשון של ההיריון. לכן, הבטחת צריכת חומצה פולית מספקת לפני ההתעברות הופכת להיות בעלת חשיבות עליונה.

 

 

המלצות לצריכה

בגלל התפקיד הקריטי של חומצה פולית והצורך של הגוף בה כבר מתחילת ההיריון, מומחי בריאות ממליצים לכל הנשים בגיל הפוריות (במיוחד אלה המנסות להרות באופן פעיל) לצרוך תוסף חומצה פולית באופן יומי.

אומנם צריכה תזונתית של חומצה פולית ממקורות מזון טבעיים מועילה, אבל ייתכן שהסתמכות על תזונה בלבד לא תבטיח רמות מספקות. זאת בשל מספר סיבות:

  • הגוף סופג חומצה פולית ממזונות עשירים ותוספי תזונה בצורה יעילה יותר מאשר חומצה פולית ממקורות טבעיים.
  • כמות החומצה הפולית הקיימת במזונות יכולה להשתנות בהתאם לשיטות הבישול, האחסון והבשלות של המזון.
  • נשים רבות עשויות שלא לצרוך מספיק מזונות עשירים בחומצה פולית באופן קבוע.

לפיכך, תוסף חומצה פולית פועל כרשת ביטחון, ומבטיח כי לנשים יש את הכמויות הדרושות במערכת שלהם הן לפני ההתעברות והן במהלך השבועות הראשונים הקריטיים של ההיריון.

מינון ועיתוי

להגנה הטובה ביותר מפני NTDs, מומלץ בדרך כלל לנשים ליטול תוסף יומי המכיל 400 עד 800 מיקרוגרם של חומצה פולית לפחות חודש לפני ההתעברות ובמהלך השליש הראשון של ההיריון. חלק מהנשים, בהתבסס על ההיסטוריה הרפואית שלהן או גורמי סיכון אחרים, עשויות להזדקק למינונים גבוהים יותר. תמיד חשוב להתייעץ עם רופא כדי לקבוע את המינון הנכון.

יתרונות נוספים של חומצה פולית

בעוד ההתמקדות העיקרית היא במניעת מומים בתעלה העצבית, חומצה פולית מציעה יתרונות נוספים במהלך ההיריון:

  • מקדמת גדילה כללית של העובר: מעבר לצינור העצבי, חומצה פולית מסייעת בהתפתחות הלב, השליה ואיברים נוספים של העובר.
  • מפחיתה את הסיכון למומים מולדים אחרים: צריכה מספקת של חומצה פולית עשויה להפחית את הסיכון של התינוק לשפה שסועה ומומי לב מסוימים.
  • תומכת בבריאות האם: חומצה פולית מסייעת בייצור כדוריות דם אדומות, אשר יכול לסייע במניעת אנמיה אצל האם.

לסיכום

תחום הבריאות בהיריון הוא תחום חשוב מאוד והחשיבות של חומצה פולית מתגלה כקריטית בו. תפקידה החיוני בשמירה על התפתחות עוברית מוקדמת חורג מעבר להמלצות בלבד, ומציע מגן מפני פגמים פוטנציאליים בתעלה העצבית. עם זאת, חשיבותה אינה מוגבלת רק לכך. חומצה פולית סוללת את הדרך לגדילה הוליסטית של העובר, מפחיתה סיכונים אחרים ומחזקת את בריאות האם. עבור נשים בהיריון או שחושבות על היריון, נטילת תוסף חומצה פולית היא הבטחת בסיס איתן לבריאות האם והעובר.

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות