מתאוששות: מהו משכב לידה ואילו שינויים מתרחשים בגוף האישה בתקופה זו?

משכב לידה אולי נשמע כמו משהו מהנה, אך בפועל מדובר בתקופה של כשישה שבועות שבמהלכם גוף האישה מסתגל פיזית ונפשית לשינויים שהתחוללו בעקבות ההיריון והלידה. למה בתקופת משכב הלידה יש כאבי בטן שדומים לצירים או כאבי וסת? איך אפשר להעלים את סימני המתיחה לאחר הלידה? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.

מהו משכב לידה?

המונח משכב לידה מתייחס לתקופה מרגע הלידה ועד שישה שבועות אחריה, במהלכה מתאוששת היולדת מההיריון והלידה. במהלך תקופה זו הגוף חוזר למצבו לפני ההיריון ומערכות הגוף חוזרות למצבן הרגיל, מה שעלול ליצור שינויים פיזיים ונפשיים. בתקופה זו האישה היולדת צריכה לתת לגוף לנוח במקביל לטיפול בתינוק, לכן מומלץ לארגן את כל הטיטולים, הבגדים ועיצוב חדר הילדים בתקופת ההיריון, כדי שאחרי הלידה תוכלו להיות פנויים למנוחה ולטיפול ברך הנולד.

שינויים בגוף האישה במשכב לידה

הופעת סימני מתיחה

סימני מתיחה הם השינוי השכיח ביותר בתקופת משכב לידה. צבעם של סימני המתיחה במהלך ההיריון ייראה ורוד, אדום או סגול, ואחרי הלידה הם מתבהרים ומקבלים את צבע העור, או הופכים בהירים יותר מהעור התקין. תופעה זו אינה בעלת השלכות בריאותיות, אך היא גורמת לאי נוחות אסתטית. אפשר לטפל בסימני מתיחה על ידי מריחת תכשירים ייעודיים, טיפולי לייזר או קילוף עור כימי. מידע על העלמת סימני מתיחה תוכלו לקבל באתר לינדה מגזין.

התכווצות הרחם

אחרי הלידה הרחם עושה מאמצים גדולים לחזור לגודל המקורי שלו – במהלך תקופת משכב הלידה מתכווץ הרחם מ-1,000 גרם לכ-100 גרם. ההתכווצות הזו מורגשת בעיקר ביומיים הראשונים שלאחר הלידה, שכן בימים אלה מתרחש השינוי הגדול ביותר. הכאבים הכרוכים בתהליך זה לרוב מורגשים כמו התכווצויות וסת, ולרוב הם מתעצמים עם כל לידה נוספת.

דימום

בתקופת משכב לידה מתנקה הרחם משרידי ההיריון אשר מופרשים דרך הנרתיק. ההפרשה הזו נקראת לוכיה, והכמות שלה משתנה מאישה לאישה. בימים הראשונים של משכב הלידה צבע ההפרשה הוא אדום, לאחר מכן ההפרשה מקבלת גוון ורדרד ובמשך הזמן הופכת לגוון לבן-צהבהב. במקרים בהם ההפרשה נשארת דמית כדאי להיבדק אצל רופא.

 

 

צורך במתן שתן

בימים הראשונים לאחר הלידה הגוף נוטה להיפטר מעודפי הנוזלים שהצטברו במהלך ההיריון, לכן ייתכן שיהיה צורך לרוקן את שלפוחית השתן בתדירות גבוהה. חשוב לנסות לרוקן את השלפוחית כמה שעות אחרי הלידה כדי למנוע את הצורך בהכנסת קטטר וכן למנוע זיהומים בדרכי השתן. חלק מהנשים עלולות לחוות בריחת שתן בשל היחלשות שרירי רצפת האגן, אך אפשר לשפר את מצב זה על ידי פעילות גופנית לשרירים אלה.

שינויים רגשיים

אחרי הלידה עשויה היולדת לחוות מנעד רחב של מצבי רוח וקשיים רגשיים רבים. לצד רגשות חיוביים של אושר, אהבה ושמחה ישנן תחושות של עצב, בלבול, כעס ואף דיכאון, אך ברוב המקרים שינויים אלה עוברים תוך כמה שבועות. התנודות במצב הרוח נובעות מהצורך להסתגל למצב החדש, וכן מועצמות בשל העייפות בגלל הטיפול בתינוק.

לסיכום

תקופת משכב לידה מתייחסת לששת השבועות החל מרגע הלידה, במהלכם גוף היולדת מביע שינויים פיזיים ונפשיים שמטרתם להסתגל למצב החדש ולהחזיר את הגוף למבנה הרגיל שלו. במהלך תקופה זו ייתכנו הופעת סימני מתיחה, כאבים בשל התכווצות הרחם, דימום מהנרתיק או צורך תדיר במתן שתן, וכן שינויים רגשיים, אך כל אלה מעידים שהגוף עושה מאמצים לחזור לעצמו. משכב לידה זו התקופה לתת לגוף לנוח, לעבור את השינויים הללו ולהתחזק מהם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות